CHANOYU

CHANOYU: JAPOŃSKA KULTURA HERBATY, SPOTKANIE HERBACIANE w tradycji URASENKE, Marcowe soboty z kulturą Japonii 31 marca 2012

Pokaz Japońskiej Drogi Herbaty w wykonaniu Stowarzyszenia Urasenke
w Warszawie, prowadzenie: Urszula Mach-Bryson (nauczycielka drogi herbaty stylu Urasenke, absolwentka japonistyki Uniwersytetu Warszawskiego). Każde spotkanie w Drodze Herbaty jest niepowtarzalne i z uwagą przygotowywane. Przygotowuje się do niego nie tylko gospodarz, ale też Goście. Ich przygotowanie polega przede wszystkim na wzbudzeniu w sobie właściwego dla spotkań chanoyu stanu ducha. Kluczowe są wyciszenie, otwarcie na drugiego, szacunek, uważność. Kama to po japońsku "kociołek". W chanoyu jest to żeliwny kociołek, jeden z najważniejszych przedmiotów na spotkaniu herbacianym. Zgromadzeni wokół niego goście i gospodarz wspólnie cieszą się czarką herbaty, tą "czarką człowieczeństwa" jak nazywał ją Okakura Tenshin, wielki japoński erudyta i esteta przełomu XIX i XX wieku. Ludzie herbaty nazywają szum gotującej się w kociołku wody "wiatrem w sosnach". Serdecznie zapraszamy do wspólnego wsłuchania się w sosnowe opowieści na spotkaniu herbacianym, zorganizowanym dzięki gościnności Muzeum Łowiectwa i Jeździectwa przez Stowarzyszenie Drogi Herbaty Urasenke w Warszawie. Urszula 宗宇 Mach-Bryson
Stowarzyszenie Drogi Herbaty Urasenke Tankokai Sunshinkai
www.urasenke.waw.pl
www.urasenke.waw.pl/en (strona w języku angielskim)



Newsletter

 

Biuletyn Informacji PublicznejMuzeum Łowiectwa i Jeździectwa 2012 Wszystkie prawa zastrzeżone. ul. Szwoleżerów 9, 00-464 Warszawa,
tel.: 22 522 66 30 fax. 22 628 46 99, www.muzeum.warszawa.pl, mlij@muzeum.warszawa.pl
Projekt & wykonanie www.futureindesign.com Darmowy czytnik PDF dla osób niedowidzących